Virustorjuntaohjelmat

ja

tietoturva-asioita

Kiipulan ammattiopisto
Liiketalous ja tietojenkäsittely
Mervi Saarinen
Sisällysluettelo
1. Johdanto
2. Tietoa virustorjuntaohjelmista
3. Yleisestä tietoa viruksista
-Virus
-Mato
-Troijan hevonen
-Takaportti troijalainen (Backdoor Troijan)
-Pila (Joke)
-Huijausviestit (Hoax)
-Ajastettu virus
-Moniosainen virus
-Muuntuva virus
-Piilovirus
4. Oma mielipide virustorjuntaohjelmista
5. Loppupäätelmät
6. Liitteet
7. Lähdeluettelo
1. Johdanto
Tutkin työssäni kolmea virustorjuntaohjelmaa Panda Titanium Antivirus 2005, Norton AntiVirus 2005, F-Secure Anti-Virus 2005 sekä annan yleistä tietoa tietoturvasta. Minua kiinnostaa todella paljon tietoturva-asiat ja erilaiset virusten torjunta ohjelmat, sekä kuinka niitä käytetään ja mikä on paras ohjelma. Tämä tutkimus on suunnattu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita virustorjuntaohjelmista ja tietoturva-asioista. Kun tutkin tietoturvaa ja erilaisia virustentorjuntaohjelmia niin saan uutta tietoa tietoturvasta ja virustentorjuntaohjelmista. Tavoitteenani on saada nimenomaan ajantasaista tietoa virustentorjunnasta. Ajantasaista tietoa löytyy nykyisin internetistä. Kirjallisuudesta saa yleisluontoista tietoa ja ohjelmista internetistä. Kirjoja saan Kiipulan kirjastosta ja internetistä hakukoneella hakemalla. Virustorjunta ohjelmien kotisivut ja internet sivuista ovat turvallisia ja luotettavia.
2. Tietoa virustorjuntaohjelmista

3. Yleisestä tietoa viruksista
Viruksia voidaan kutsua haittaohjelmiksi tai tuholaisohjelmiksi. Virus on tietokoneohjelma tai ohjelman osa, joka saattaa rikkoa koneen kovalevyn tai urkkia sinun koneen tiedostoja. (Korpela 2005, 63)

Virukset voivat tarttua eri tavoilla:
o Sähköpostin liitetiedostoina
o Verkkosivujen selauksesta
o Sähköpostiviestien esikatselu voi aiheuttaa viruksen tarttumisen
o Myös HTML muotoinen sähköpostiviestin avaaminen
o Levykkeeltä
o Cd:ltä (Korpela 2005, 64)

Kun virusohjelma huomaa viruksen, niin virusohjelma puhdistaa tiedoston ja joutuu nimeämään tiedoston uudelleen. (Korpela 2005, 72) Jos jonkin ohjelman asentaminen epäonnistuu virustentorjuntaohjelman takia, niin kannattaa ottaa virustentorjuntaohjelma pois päältä asennuksen ajaksi ja laittaa se sitten takaisin päälle. Ohjelman pitää olla hankittu luotettavasta lähteestä. (Korpela 2005, 76)

Liitetiedoston saa avata, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
o Tiedosto on peräisin turvallisesta lähteestä ja tietää mistä tai keneltä liitetiedosto on peräisin.
o Tiedoston sisällöstä on jonkinlainen perusteltu käsitys.
o Tiedoston avaamiseen on jokin asiallinen syy muu kuin pelkkä uteliaisuus. (Korpela 2005, 79)

Jos, saat virusvaroituksen jossa kehotetaan levittämään sanaa kaikille tuntemillesi henkilöille niin älä levitä. Jätä viruksista varoittaminen tietoturva-asiantuntijoiden tehtäväksi. Liikkeellä saattaa olla hyvin paljon vääriä varoituksia.

Virus
Virus on ohjelma tai ohjelman osa, joka monistaa itse itseään. Virukset aiheuttavat joko tahatonta tai tahallista vahinkoa.
Mato
Mato on viruksen kaltainen. Mato eroaa vain siinä, että se osaa levittäytyä itsenäisesti sähköpostin välityksellä.
Troijan hevonen
Troijan hevonen on ohjelma, joka vaikuttaa hyödylliseltä mutta siinä on piilossa hallinnallisia ominaisuuksia. Troijan hevonen ei monista itseään. Se on yleensä pelissä tai jossain hyötyohjelmassa, jolloin käyttäjät jakelevat sitä huoletta tietämättä sen olevan Troijan hevonen.
Takaportti troijalainen (Backdoor Troijan)
Takaporttu troijalainen on erikoismuoto Troijan hevosesta, joka sisältää urkintaohjelman ja mahdollistaa luottamuksellisten tietojen varastamisen.
Pila (Joke)
Joke on pilailuohjelma, joka voi tehdä tietokoneelle jotain mautonta, kuten tuoda näytölle törkeitä kuvia tai ruveta soittamaan musiikkia itsestään. Pila ei sinällään ole mikään kovin vahingollinen ohjelma.
Huijausviestit (Hoax)
Huijausviestit leviävät sähköpostilla mutta eivät ole varsinaisia viruksia. Näissä viesteissä on ohjeita, joiden mukaan käyttäjä saattaa itse tehdä jotain haitallista koneelle luullessaan, että koneessa on virus.
Ajastettu virus
Ajastettu virus on tiettynä päivänä tai kellonaikana laukeava viruksen toiminto.
Moniosainen virus
Moniosainen virus on useasta eri osasta koostuva virus ja sen kaikki osat on puhdistettava, että se olisi varmasti poistunut kokonaan.
Muuntuva virus
Muuntuva virus muuntaa itseään ja levittäytyy tiedostosta toiseen. Sen havaitseminen ja poistaminen on erittäin vaikeaa.
Piilovirus
Piilovirus piilottaa itsensä ja kaappaa levyn lukupyynnöt. Kun virustorjuntaohjelma lukee tietoa, niin se saa puhtaan tiedon, vaikka virus olisikin koneessa.

4. Oma mielipide virustorjuntaohjelmista
Mielestäni F-Secure Anti-Virus 2005 on näistä kolmesta virustorjuntaohjelmasta paras. Siinä ei ole kovin ”hienosteltu” ulkonäkö vaan se on helppo ja yksinkertainen ohjelma käyttää. F-Secure Anti-Virus 2005 löytää hyvin yleisimmät virukset ja haittaohjelmat. Siihen ei myöskään aukea turhia ikkunoita viruspäivitysten takia. Huonoa F-Secure Anti-Virus 2005 on se että, se vie tietokoneesta hirveän paljon käyttömuistia. Esimerkiksi tietokoneen aukeaminen kestää todella kauan. Tätä samaa ongelmaa ei ole näissä kahdessa muussa ohjelmassa.

Panda Titanium Antivirus 2005 on toiseksi paras. Siinä on nähty ulkonäössä enemmän vaivaa kun F-Secure Anti-Virus 2005 versiossa ja siinä on kaikkia ”hienouksia” ja se ei löydä viruksia yhtä hyvin kuin F-Secure Anti-Virus 2005. Tähänkään ohjelmaan ei aukea mitään turhia sivuja tai ikkunoita.

Norton AntiVirus 2005 on mielestäni huonoin. Se on todella sekava ja se ei oikein löydä viruksia ja se ei osaa puhdistaa tiedostoja oikein. Aina tulee että on virus tietokoneessa vaikka se olisi sen jo pitänyt puhdistua. Ulkonäkö ei ole kovin hienosteltua mikä on ihan hyvä mutta muuten se on aika huono ohjelma. Norton AntiVirus 2005 ohjelmasta hyppää esiin ikkuna, jos sen virustunnisteet ovat olleet päivittämättä parikin päivää.

F-Secure Anti-Virus 2005 ei sitä tee eikä Panda Titanium Antivirus 2005. Mielestäni tämä on todella turhauttavaa koska aina ei tule käytettyä nettiä, jotta se voisi ladata uudet viruspäivitykset.

5. Loppupäätelmät
Mielestäni tietokone kannattaa suojata viruksia vastaan. Virukset tulee ottaa vakavasti, ei koskaan tiedä mikä virus on milloinkin koneella. Kannattaa valita kunnollinen ja hyvä virusten torjuntaohjelma koneeseen, joka tuntee virukset eikä sekoile virusten kanssa. Kannattaa asentaa tietokoneelle palomuuri ja kunnollinen virustentorjuntaohjelma ja muistaa päivittää tietokoneen suojapäivitykset säännöllisesti. Sitä paremmin koneesi on suojattu erilaisilta viruksilta ja hakkereita vastaan. Kun avaat liitetiedostoja niin varmista, että tiedostot ovat peräisin turvallisesta lähteestä.
6. Liitteet
Kuva 1 F-secure Anti-Virus 2005 virustorjuntaohjelman etusivu jossa on valikoita eri osa-alueisiin.
Kuva 2 virustentarkistusikkuna.
Kuva 3 Panda Titaniuna Antivurus 2004 virustorjuntaohjelman etusivu jossa on valikoita eri osa-alueisiin. Panda Titaniuna Antivurus 2005 on ihan samanlaiset valikot kun tuossa Panda Titaniuna Antivurus 2004.
Kuva 4 Virustentarkistusikkuna.
Kuva 5 Norton Anti Virus 2003 virustorjuntaohjelman etusivu jossa on valikoita eri osa-alueisiin. Norton Anti Virus 2005 on ihan samanlaiset valikot kun tuossa Norton Anti Virus 2003.
Kuva 6 Virustentarkistusikkuna.

7. Lähdeluettelo
Norton AntiVirus 2005.
[Verkkodokumentti]
Helsinki:Symantec Suomessa. 2005
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa:http://www.symantec.com/region/fi/product/nav_requirements.html
Norton AntiVirus 2005.
[Verkkodokumentti]
Helsinki:Symantec Suomessa. 2005
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa: http://www.symantecstore.com/dr/sat5/

ec_MAIN.Entry10?SP=10023&PN=1&V1=646877&

xid=49468&CID=0&DSP=&CUR=978&PGRP=0

&CACHE_ID=185596#MoreInfoSection
F-Secure Internet Security 2005.
[Verkkodokumentti]
Helsinki:F-Secure Corporation 2005
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa: http://www.f-secure.fi/fin/products/fsav2005/
F-Secure Internet Security 2005.
[Verkkodokumentti]
Helsinki:F-Secure Corporation 2005
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa: https://verkkokauppa.f-secure.fi/cgi-bin/nph- cgi/~tdtLx0000001/?Y999=PIF&Y184=&Y104=2
Panda Titanium Antivirus 2005.
[Verkkodokumentti]
TAMPERE: Panda Software Finland 2005
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa: http://www.pandasoftware.fi/tuotteet/titanium2005.html
Aatto J. Repo. Älä hätäile
[Verkkodokumentti]
HELSINKI
[viitattu 8.9.2005].
Saatavissa: http://www.tieke.fi/julkaisut/oppaat_yrityksille

/tietoturvaopas/huoneentaulu/ala_hataile/
Virussanastoa
[Verkkodokumentti]
ESPOO
[viitattu 26.9.2005].
Saatavissa: http://www.microsoft.com/finland/security/viruses.asp
Korpela, J. 2005. Turvallisesti netissä. Saarijärven offset oy: Docendo.

©All copyright E.S/M.S
web counter
web counter